Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak kimdir?

Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen “Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayı”nda konuşan UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü Başkanı ve Garbiyat Batı Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Naciye Selin Şenocak, halifeliğin 1924 yılında kaldırıldığını, ancak hilafetin hala Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bekletildiğini belirtti. Şenocak, hilafetin Türkiye’nin kontrolünde olduğunu ve Meclis çatısı altında varlığını sürdüren bir kurum olduğunu vurguladı

Profesör Naciye Selin Senocak, Siyaset Bilimci, UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetişim ve Eğitim Başkanı, Anadolu Raporu Direktörü, Diplomatik ve Stratejik Çalışmalar Merkezi (CEDS Türkiye) Direktörü, KARAD (Sürdürülebilir Kalkınma için Karadeniz Kadınları Derneği) Başkanı, Türk Dünyası Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı, TÜDEV (Türk Devletleri ve Toplulukları İşbirliği Vakfı) Yönetim Kurulu Üyesi, Jain Üniversitesi (SCLE) Hindistan Bangalore Yönetim Kurulu Üyesi, Akademik Konsey Üyesi DOC Berlin (Medeniyetler Diyalog Enstitüsü) ve Ermenistan- Azerbaycan Sivil Barış Platformu Yönlendirme Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü)’nde Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. IAU’da Batı Çalışmaları Uygulamalı Araştırma Merkezi’nin Kurucu Direktörü ve Kültür, Bilim ve Yenilik Diplomasisinde Avrupa Liderliği Araştırmacısı (EL-CSID) olarak görev yaptı. ).
Moskova Devlet Üniversitesi (Lomonosov), Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Yönetişim ve Politika Okulu (MGIMO), Azerbaycan Diplomatik Akademisi (ADA) ve ETHZ’de (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Zürih) misafir profesör.

Ecole des Hautes Etudes Internationales’den mezun oldu ve burada Uluslararası İlişkiler alanında doktora derecesini, “Karadeniz Bölgesi, Yeni Jeopolitik Yaratılan Çatışma Alanları” (Summa Cum Laude derecesi) doktora tezini aldı. Sciences-Po Paris, Université de la Sorbonne ve CNAM Paris/ParisTech’te okudu. Kültürlerarası çalışmalara gerçek bir tutku duyan bir Uluslararası İlişkiler uzmanıdır. Akademik kariyerine ve araştırma çalışmalarına strateji, güvenlik, çatışma çözümü, kültürel diplomasi ve gelişmekte olan ülkelerde eğitim sisteminin uygulanması konularına odaklanmaktadır. Şenocak, Batılı ve Müslüman ülkeler arasındaki kültürlerarası anlayışa odaklanarak uluslararası ilişkiler, çatışma çözümü, kültürel diplomasi ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında eğitim veriyor, yayınlıyor ve girişimler düzenliyor.

 

Konuşmasında şunları söyledi;

“1924 yılında halifelik makamı kaldırıldığı zaman yerine Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığının işlerine hilafet meselesi girmiyor. Şu anda Müslüman ülkelerin yaşadığı en büyük sıkıntı, siyasi bir birliğin olmaması Müslüman ülkeler arasında. Bu siyasi birliği de ancak hilafet kurumu yapabilir. Bu bahsettiğim dini bir olgu değil, seküler bir kurum. Müslüman ülkelerin bir araya geldiği siyasi bir teşkilatın yeniden yapılandırılması lazım. Bu hilafet. Türkiye’nin dini bir liderlik veya halifeliğin dini bir olgu değil, seküler bir olgu olduğunu, siyasi bir teşkilatın yeniden gelmesi ve başını Türkiye’nin yönetmesi gerektiğini, bu 5 Müslüman ülkenin liderliğinde 71 Müslüman ülkeyi ilgilendiren bir teşkilat. Bunlar dünyadaki Müslümanlara karşı baskı, savaşlar, onların güvenliği, Avrupa’daki yanlış algılar, Müslümanlar arasındaki çatışmaları kontrol altına alabilecek siyasi bir güç. Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı gibi. BM bünyesinde de bir güç odağı olması, bunun Türkiye’nin liderliğinde yapılması gerekiyor. Çünkü hilafet bizde şu anda. TBMM’de.”

Yorum yapın